Van Biesweerd tot Boeshei - Toponiemen in Swalmen en Asselt
 
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
 

Ignatiusgriend, Sint

Google Maps

Door de steeds veranderende loop van de Maas ontstonden telkens nieuwe aanwassen, terwijl op andere plaatsen juist land werd meegenomen door het water. In weidse lussen slingerde de Maas zich door het landschap; bochten werden ruimer, totdat ze zich uiteindelijk een nieuwe weg baanden door de grind-, zand- en kleilagen. Een door water omgeven stuk land werd ook wel 'weerd' genoemd, maar de meeste aanwassen werden aangeduid als 'griend' (ook wel 'steen' of 'grind'). De Sint Ignatiusgrindt werd op 4 november 1763 ingetekend door landmeter J.J. Smabers, op verzoek van Leonardus Cox, ontvanger van de Domeinen, en op aanwijzing van Joannes Theelen, de pachter van de aanwas. Omdat op de kaart ook de 'dooden weerth' staat ingetekend die Smabers in zijn kaartenserie van Swalmen uit 1774 opnam, weten we dat de Ignatiusgriend iets stroomafwaarts van het kerkdorp Asselt lag, iets ten zuiden van de Boxweerd en de hoeve Maaswienerte aan de overzijde van de Maas.

 

IRENESTRAAT, PRINSES

Google Maps
 
 

IJSVOGELPAD

Google Maps

De ijsvogel (Alcedo Atthis) wordt geregeld waargenomen langs de oevers van de Swalm. De benaming IJSVOGELPAD werd op … gegeven aan een verbindingsweg tussen GRINDBANK en ELZENBROEK. De eerste huizen hier dateren van 2001.

 

Isidorushof

Google Maps
In Wieler, op een steenworp afstand van de veel oudere Wielerhof, ligt een boerderij met op de gevel de naam "Isidorus-hof". In een nis boven in de gevel staat een beeldje van de H.Isidorus van Madrid (ca. 1070-1130), beschermheilige van de boeren. Om zijn middel draagt hij een zaaimand, terwijl hij met in gebed gevouwen handen omhoog kijkt.
 
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
 
© Loe Giesen, Reuver 1983-2015