Dumontinia tuberosa - Anemonenbekerzwam

   
Kenmerken:
Beker- tot bokaalvormig, 0,5 tot 2 cm in doorsnede, oranjebruin, bij oudere exemplaren met een naar zwart verkleurende rand. De bekers zijn kort tot lang gesteeld, afhankelijk van de standplaats. De beker groeit vanuit een zwamknolletje, sclerotium genoemd.
Voorkomen:
Matig algemeen. Van maart tot april, meestel op het eind van of net na de bloei van de Bosanemoon.
Opmerkingen:
De bruinzwarte zwamknolletjes van deze bekerzwam, sclerotia genoemd, zijn een typisch kenmerk van deze soort. De zwam parasiteert op de wortels van de Bosanemoon.
 

Anemonenbekerzwam, Beesels Broek. Waarneming 10 april 2015.

 

Anemonenbekerzwam, Beesels Broek. Waarneming 10 april 2015.

 

Anemonenbekerzwam, Beesels Broek. Waarneming 10 april 2015. De exemplaren op deze foto groeiden in de kleiachtige oever van een sloot, precies op een druk belopen wildwissel.

 

Anemonenbekerzwam, Beesels Broek. Waarneming 10 april 2015. De exemplaren op deze foto groeiden in de kleiachtige oever van een sloot precies op een druk belopen wildwissel. Direct achter de bekertjes is het bruinzwarte, knolvormige sclerotium zichtbaar.

 

Anemonenbekerzwam, Beesels Broek. Waarneming 10 april 2015. De bekertjes van dit exmplaar groeiden met korte stelen uit een sclerotium dat vlak onder de grond zat. Meestel zitten deze sclerotia dieper in de grond en dan zijn de steeltjes van de bekers ook langer.

 

Anemonenbekerzwam, Groenewoud, Swalmen. Waarneming 10 april 2016.

 

Anemonenbekerzwam, Beesels Broek, Swalmen. Waarneming 6 april 2019.

 

Anemonenbekerzwam, Beesels Broek, Swalmen. Waarneming 6 april 2019.

 

   
(c) Loe Giesen